Comisarul European pentru Justitie, Vera Jourova: Medierea este o metoda alternativa de solutionare a litigiilor care contribuie la cresterea nivelului de competitie in domeniul afacerilor

 

Comisarul European pentru Justitie, Vera Jourova: Medierea este o metoda alternativa de solutionare a litigiilor care contribuie la cresterea nivelului de competitie in domeniul afacerilor consemneaza cmediere.ro.

Věra Jourová, Comisar European pentru JustițieConsiliul de mediere considera medierea ca fiind principala procedura SAL din Romania, iar profesionistii domeniului, mediatorii, prin formele de exercitare a profesiei, indeplinesc deja toate criteriile pentru a fi considerați entitati SAL, in acord cu prevederile Directivei 2008/52/CE se arata in comunicatul CdM.

Costul mediu al folosirii medierii reprezintă cu 60% mai mic decât costul generat de recurgerea la justiţie conform unui studiu al Comitetului Afaceri Juridice al Comisiei Europene.

In ceea ce priveste durata, numarul estimat de zile de solutionare a unui conflict prin mediere este in medie de 43 de zile, iar solutionarea unui conflict prin actionarea in justitie dureaza in medie 566 zile.

„Medierea poate ajuta la evitarea actionarilor in justitie inutile pe cheltuiala contribuabililor. Poate, de asemenea, sa promoveze o cultura mult mai armonioasa in care nu exista nici castigatori si nici perdanti, ci numai parteneri. Acesta este motivul pentru care UE promoveaza in mod activ medierea. Directiva privind medierea a UE a introdus diferite metode de solutionare a conflictelor transfrontaliere in materie civila si comerciala, pe cale amiabila, si incurajeaza judecatorii sa promoveze medierea. In plus, scheme specifice pentru solutionare alternativa si online a litigiilor consumatorilor au fost create. Comisia monitorizeaza utilizarea medierii si planifica evaluarea legislatiei. Aceste actiuni ne vor ajuta sa tragem concluzii cu privire la procesele derulate care pot creste nivelul de apelare la mediere. In 2016, Comisia va evalua evolutia medierii in raportul sau privind implementarea Directivei privind medierea. Intre timp, trebuie sa ne concentram atentia asupra promovarii medierii in practica.” a declarat Vera Jourova, Comisarul European pentru Justitie.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Distribuie