Proiectul de lege privind simplificarea procedurii de achitare a amenzilor contraventionale adoptat de Senat

 

Senatul a adoptat luni, 29.06.2015 proiectul de lege privind simplificarea procedurii de achitare a amenzilor contraventionale informeaza avocatnet.ro.

senatul romanieiProiectul de lege a fost initiat de Guvern si va simplifica aceasta procedura, prin faptul ca amenzile vor putea fi platite la la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul persoanei sanctionate, prin deschiderea unui cont unic special pentru plata amenzilor.

De asemenea perioada in care se poate achita jumatate din cuantumul minim al amenzii va fi marita de la 48 de ore la 15 zile: „Intrucat termenul de 48 de ore poate fi insuficient pentru a identifica rapid anumite sume de bani, se propuse o interventie asupra conditiilor in care se achita jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ de sanctionare. Ca urmare, se instituie o regula generala (nu doar pentru situatiile in care prin legi speciale se prevede aceasta posibilitate) de plata a jumatate din minimul amenzii in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal. Exceptii de la aceasta regula vor putea fi stabilite prin legi speciale numai daca termenele de plata vor fi mai mari de 15 zile”, se arata in proiect.

Proiectul se vrea a fi unul pilot in vederea extinderii lui si pentru plata altor amenzi contraventionale: „Mecanismul propus va putea fi utilizat in «sistem pilot» pentru amenzile contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicata si pentru alte amenzi contraventionale de catre organele din care fac parte agentii constatatori, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice si conectarii la acesta” se mai arata in proiect.

Proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor care este for decizional.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie