Judecatoarea Viorica Costiniu, presedinta de onoare a AMR sustine ca magistratii au semnat angajamente cu SRI ca nu vor arata partilor documentele secrete din dosar

 

Judecatoarea Viorica Costiniu, presedinta de onoare a AMR sustine ca magistratii au semnat angajamente cu SRI ca nu vor arata partilor documentele secrete din dosar, noteaza cotidianul.ro.

informatii secreteDeclaratia a fost facuta la o dezbatere organizata de FACIAS.

In acest fel a fost dezvaluit faptul ca partile implicate intr-un dosar pot fi condamnate intr-un dosar penal fara sa aiba acces la toate probele. Masura incalca prevederile Codului de procedura penala, care garanteaza partilor implicate intr-un proces penal atat dreptul la a lua parte la constituirea oricaror probe, cat si la accesul nelimitat si neingradit la probele din dosar in faza de judecata. Si Conventia europeana garanta acest drept.

“Legea sigurantei nationale s-a promulgat recent si a prevazut, sub sanctiune disciplinara… s-a introdus o litera: 1 (din Legea 51, Legea Sigurantei), in care obliga, sub supravegherea unui director de securitate, a unui ofiter de securitate care poate sa ma verifice ce masuri iau in dosar, sa imi iau angajamente cu privire la instrumentarea anumitor documente care sunt in dosar. Adica ce presupune? Ca eu daca am intr-un dosar anumite documente, pot sa am acces la ele numai eu, sa-mi formez o opinie, nici inculpatul, nici avocatul nu au acces la aceste documente si eu pot sa judec dosarul si sub influenta acestor documente la care ceilalti nu au voie. Daca eu incalc, lucru pe care l-am facut o data, si pun la dispozitie si avocatului si inculpatului, sunt susceptibila de sanctiune. La ce a dus acest lucru? Angajamentele s-au semnat. Toata magistratura româna… sunt putini care n-au semnat.” este declaratia completa a judecatoarei redata de luju.ro si preluata de cotidianul.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie