Decizie CEDO: Angajatorii au dreptul de a monitoriza conversatiile online ale salariatilor din timpul orelor de lucru

 

Marti, 12 ianuarie 2016 Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca angajatorii au dreptul de a monitoriza conversatiile online ale salariatilor din timpul orelor de lucru, informeaza avocatnet.ro.

CEDODecizia a fost emisa in cauza Barbulescu vs Romania iar judecatorii au decis ca aceasta activitate nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata si corespondenta.

Cauza privea un inginer roman concediat in 2007 pentru folosirea calculatorului de la birou in scopuri personale. Mai exact, in urma monitorizarii conversatiilor online ale salariatului pe Yahoo Messenger, angajatorul a descoperit ca acesta a discutat in timpul orelor de lucru cu fratele sau si cu logodnica sa.

Deoarece angajatorul in cauza interzicea, prin intermediul regulamentului de ordine interioara, folosirea calculatoarelor in scopuri personale, inginerul a fost dat afara pentru incalcarea interdictiei.

Potrivit hotararii CEDO, judecatorii au gasit ca nu este nerezonabil ca un angajator sa vrea sa verifice daca salariatii sai isi executa sarcinile profesionale in timpul orelor de lucru. In plus, acestia au precizat ca angajatorul a accesat conversatiile de pe Yahoo Messenger deoarece era convins ca va gasi doar discutii cu clientii firmei, din moment ce contul a fost creat in mod special pentru munca.

Vezi mai multe AICI

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie