Margaret Halsmith, vicepresedinte IMI: Importanța coexistenței pasnice la scară locală este contribuția principala la o coexistență pașnică pe scara globală

 

„Draga Adi, Anca si voua, tuturor participantilor la Gala Excelentei in Mediere 2016

Margaret Halsmith

Margaret Halsmith

Va multumesc pentru ca m-ati inclus si pe mine intre mediatorii care trimit mesaje catre acest eveniment, mesaje despre importanta excelentei in mediere. Ma refer la ambele aspecte, atat la cel al aspiratiei catre excelenta, cat si la cel de a organiza aceasta gala care sa dea glas excelentei in mediere.
Excelenta este o notiune care imi energizeaza pasiunea pentru mediere. Si sunt onorata ca mi-ati cerut sa particip cu cateva ganduri.Voi dori sa citesc si sa aud si alte contributii.

Calde salutari,
Margaret Halsmith

Introducere in diferenta pe care eu o fac intre ,,excelenta”, ,, exemplar” si ,,,excelent”

Excelenta in mediere comporta multe aspecte

Am ales sa ma concentrez pe excelenta in practica medierii, ca aspect distinct de excelenta in teoria medierii sau de excelenta in studierea medierii, sau de evaluarea medierii ca procedura, care sunt si acestea niste exemple de excelenta privind medierea.

Mi-am luat un ragaz sa gandesc la substantivul ,, excelenta” si la adjectivul ,,exemplar”

Excelenta este un termen care pentru mine, atunci cand ma refer la pozitia sa in practica medierii, descrie mai mult experientele percepute de parti, decat performanta mediatorilor. Dupa parerea mea, in timp ce performanta observata si evaluata a mediatorilor poate fi exemplificata in termeni de comportament, si este la indemana unui participant sa decida cu privire la excelenta, modul exemplar de a face lucrurile vine din vocile observatorului. Excelenta este atunci când principiile, protocoalele, procesul și practicile de mediere se integrează în așa fel încât să maximizeze beneficiile experienței medierii pentru fiecare și pentru toți participanții . De aceea consider excelenta ca susceptibilla de a fi experimentata .

Mă voi referi si la alt aspect luând în considerare substantivul ,, excelență” și adjectivul „excelent”
Excelentpoate descrie un moment de experiență a unui participant la mediere in legătură cu procedura în sine. Momentul acesta este probabil să apară atunci când o suită de interventii ale mediatorului functioneaza pentru a echilibra afilierea și recunoașterea, acceptarea și adaptarea la reacțiile părților, într -un mod care oferă o armonie trecătoare, un optimism prudent pentru scopului pe care il au participanți la procedură. Un moment excelent poate deschide posibilitatea de excelență … poate, cu toate acestea , excelența plutește în eter.

Excelența, pe de altă parte, descrie episoade susținute ale participanților la mediere, care îndeplinesc interesele lor individuale și colective, procedurale și personale. Aceste episoade, in suma lor, includ multe perioade excelente, simultane și consecutive , care motivează participanții să lupte,și când e cazul să reia lupta pentru realizarea obiectivelor medierii.

Considerații asupra conceptelor distincte, mă refer la ,,Excelență,, separat de importanța excelenței

Mi s-a cerut să-mi spun parerea despre importanța excelenței in mediere.
In primul rând voi identifica 10 criterii de excelență a experienței participanților la mediere si apoi voi continua cu importanța excelenței in mediere. Fiecare este o parte componentă a excelenței în intregul său, excelență ce este atât contemporană, cât și retrospectivă.

Identificarea excelenței in practică, pentru care am o listă de criterii cu scopul de a maximiza probabilitatea ca fiecare participant individual, sau colectiv să fie capabil să evalueze măsura in care o mediere este excelentă.
Participanții pot raporta excelența in cazul medierii atunci cand fiecare in mod individual sau colectiv simte că medierea este:

  • efectuată cu profesionalim,
  • o atitudine deschisă și imparțială
  • motivată pozitiv
  • un rezumat si o demonstratie a principiilor sale(ale medierii)
  • o contribuție transparenta care oferă siguranță procedurală, facilitand colectarea informațiilor de fond si de clarificare cu compasiune
  • o oferta de ocazii pentru restabilirea respectului, o posibilitate de dezvoltare a relatiilor intre toti participantii si a respectului
  • claritate in parcurgerea fiecarei etape a medierii ca cerință a fiecărei intervenții din cadrul procedurii de mediere
  • realizarea in mod progresiv a fiecărui scop propriu fiecărei etape a medierii
  • descrierea și afișarea in mod deschis a criteriilor de excelență
  • primirea de feedback evaluativ si formativ și,atunci cand este cazul, o practică de rafinament adecvată
  • si să mai ai si al 11-lea criteriu: Factorul X

Expunerea despre importanța excelenței în care sunt prezentate pe scurt interconexiunile si unicitatea acesteia

a. Importanța excelenței in practica medierii este contribuția prin care experiența excelentei se obține prin conștientizarea participanților asupra conceptului de coexistență pașnică

b. Importanța coexistenței pasnice la scară locală este contribuția principala la o coexistență pașnică pe scara globală

c. Importanța principiilor de coexistență pașnică la scară globală este contribuția care conduce la valorificarea unicității indivizilor, a grupurilor și a culturilor

d. Importanța valorificării unicității indivizilor, grupurilor și a culturilor este contribuția la experiența excelenței in rezolvarea conflictelor.

Aplicarea excelenței si a importanței sale in practica medierii în care se oferă sugestii

Paricipanții la mediere pot mai repede experimenta excelența dacă o pot recunoaște.

Elementele esențiale ale rolului mediatorului sunt de a furniza informații si de a educa potențialii participanti la mediere cu privire la practica exemplară si posibilii indicatori ai excelenței in experiența anterioara medierii. Pregătirea participanților prin mediere conduce la sporirea gradului de conștientizare și a așteptărilor lor față de excelență.”

Material tradus de Mihaela Alexandru, mediator

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie