Promovarea medierii in Republica Moldova: 65 de mediatori și-au primit, în premieră, atestatele

 

Ministerul Justitiei din Republica Moldova a publicat pe site-ul institutiei anuntul atestarii primilor mediatori moldoveni:
29 iulie 2016, Chișinău – Pentru prima oară în Republica Moldova, Ministerul Justiției a înmânat atestate celor 65 de mediatori, care au fost instruiți și au promovat cu brio probele (scrisă și verbală) ale examenului de la finele lunii mai curent.

Ministerul Justiției își dorește să eficientizeze procesele de judecată, iar medierea este o alternativă a soluționării litigiilor, ce economisește timp, bani și salvează relațiile dintre părți! Trebuie să înțelegem că aceasta e una dintre cele mai importante și eficiente căi în acest sens, atât pentru cauzele penale, civile, comerciale, fiscale, cât și în domeniul muncii sau familiei”, a afirmat Lilian Deliu, șeful direcției profesii și servicii juridice, din cadrul Ministerului Justiției.

mediatori moldovaOficialul a dat asigurări că instituția medierii și mediatorii vor fi susținuți integral de autoritatea publică în care activeză, prin politicile sau proiectele elaborate, apoi aprobate în Guvern și Parlament. De asemenea, Lilian Deliu a îndemnat instituțiile mass-media din țară să sprijine Ministerul Justiției prin promovarea medierii ca pe o cale extrajudiciară optimă, grație costurilor reduse și soluționarea amiabilă a conflictelor.

Amintim că anterior, timp de 2 săptămâni, instituţiile acreditate de către Consiliul de mediere au oferit cursuri de instruire inițială a mediatorilor. Participanții au rămas impresionați de experiența formatorilor, de calitatea orelor interactive, atât practice, cât și teoretice. Ulterior, toți absolvenții instruirilor au susținut examenul de atestare a mediatorilor.

Aceștia au avut posibilitatea studierii metodelor de soluţionare a conflictelor. Ei cunosc etapele procesului de mediere, cadrul legal național şi internaţional al acesteia, metode şi tehnici de comunicare. Specialiștii au învățatat managementul activităţii de mediere, deontologia profesională şi codul de conduită al mediatorului.

Amintim că, potrivit Legii nr. 137 din 3 iulie 2015, poate deveni mediator persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: are capacitate deplină de exerciţiu; deţine diplomă de studii superioare (licență); nu a fost condamnată anterior pentru infracţiuni grave, deosebit de grave, excepţional de grave, săvârşite cu intenţie; nu are antecedente penale pentru infracțiuni ușoare și mai puțin grave; are reputație ireproșabilă; este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei profesii; a absolvit cursurile de formare iniţială a mediatorilor; a susținut examenul de atestare a mediatorilor.

www.justice.gov.md

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie