Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit: Guy Verhofstadt

 

Liderul grupului ALDE (liberali) din Parlamentul European (PE), fostul premier belgianGuy Verhofstadt, un susținător al ideii Europei federaliste, a fost desemnat joi să conducă din partea legislativului european negocierile cu Marea Britanie privind Brexitul, transmite AFP.
Este o onoare să fiu numit negociator șef pentru Brexit al Parlamentului European, care va juca un rol central în acordul ce va rezulta în urma articolului 50 și în orice viitor acord între UE și Regatul Unit’, a scris Verhofstadt pe Twitter.

Conform unui comunicat al PE, el va ‘ajuta la pregătirea poziției PE la negocieri, în consultare strânsă cu conferința președinților’ grupurilor politice din legislativul european.

Verhofstadt este al doilea belgian care se alătură echipei ce va negocia cu Marea Britanie condițiile ieșirii acesteia din blocul comunitar. Compatriotul său Didier Seeuws va conduce aceste negocieri pentru Consiliul European, în timp ce francezul Michel Barnier va avea același rol pentru Comisia Europeană.
Însă europenii încă așteaptă ca guvernul de la Londra să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanșează formal procesul ieșirii unei țări din Uniunea Europeană. Premierul britanic, Theresa May, a precizat că acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul anului, în pofida insistențelor responsabililor europeni ca demersul să fie inițiat cât mai repede.

European convins și candidat de mai multe ori la președinția Comisiei Europene, Guy Verhofstadt nu și-a putut împlini acest obiectiv din cauza opoziției mai multor state, Marea Britanie fiind una dintre ele, mentioneaza agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie