Momentul acela in care constati ca judecatorii au nevoie de un mediator!

 

Situatiile de viata sunt complexe si variate iar legea, oricat de mult ne-am dori, nu le poate acoperi pe toate. Chiar si atunci cand le acopera, legea prevede justitie nicidecum dreptate. Cand vorbim despre lege ne raportam la Constitutie, la legea fundamentala a tarii, la interesele tarii prevazute in norma juridica, nicidecum la interesul cetateanului cel fara o lege  fundamentala nationala care sa il protejeze exclusiv si la care sa se raporteze toate celelalte norme juridice in vigoare, fara o curte care sa vegheze si care sa declare inumane, sa zicem, textele de lege care ii contravin.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, UNJR, foto unjrTocmai de aceea, in procesul de modernizare a sistemului de mentinere a pacii sociale a fost introdusa timid si pe usa din spate medierea.  Promovata gresit, medierea nu va fi niciodata o alternativa la sistemul de justitie ci o solutie pentru atunci cand legea are incredere in cetatean si in puterea acestuia de a-si rezolva singur problemele minore, o soloutie prin care magistratii sa se poata ocupa de problemele cu adevarat importante lasand oamenii sa isi decida singuri soarta ajutati de un mediator.

Cu toate ca  pana ieri judecatorii lasau sa creada ca au un nivel de reticenta cu privire la oportunitatea medierii, in intelepciunea lor, prin intermediul Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, au solicitat un mediator dovedind inca o data ca au o incredere ridicata in procedura de mediere.

Chiar asa, pentru neintelegerile existente intre M. J. si U.N.J.R., Judecatorii considera ca isi pot rezolva conflictul cu ajutorul unui mediator! Sigur ca la nivelul acela este nevoie de un mediator cu viziune si autoritate iar cel mai potrivit pentru aceasta situatie este chiar premeierul Dacian Ciolos caruia Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-a solicitat  pe data de 5 octombrie 2016 sa transmita prin Ministrul Justitiei Raluca Pruna “o propunere de solutie pentru iesirea din actuala criza” cauzata de ordonanta de urgenta 43/2016 prin care Guvernul nu ia in considerare drepturile salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti. Mai exact titului articolului aparut pe http://www.unjr.ro/ este acesta: „Premierul Ciolos solicitat de judecatori sa vina cu o propunere pentru solutionarea conflictului dintre Guvern si magistrati escaladat de Ministrul Justitiei Raluca Pruna.”

In acest context tot ceea ce ne putem dori este ca Premierul Ciolos sa aiba intepciunea lui Solomon astfel incat atat U.N.J.R. cat si Ministerul Justitiei sa primeasca ceea ce si-au dorit cu adevarat iar astfel ambele organisme sa aiba revelatia medierii si a necesitatii ei in spatiul juridic national. In Filocalia nr 9,Sfântul Ioan Scărarul considera ca  pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea, dar vremurile s-au mai schimbat de atunci.

Dincolo de interpretarea in interesul propriei profesii a comunicatului de presa, consider ca infaptuirea actului de justitie se poate face doar de catre judecatori multumiti de felul in care munca le este recunoscuta, la fel cum fiecare din corpurile profesionale ar dori sa simta ca munca lor conteaza, ca este apreciata, si ca, daca legea inca nu, macar un OM sa  poata gasi o solutie in care toata lumea sa fie multumita in conditiile in care se ia in calcul solicitarile fiecaruia dintre noi.

Petru Mustateanu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie