Magistratii, inclusiv cei asimilati,au dreptul sa devina, fara examen, mediatori

 

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, pana pe 11 noiembrie, o serie de modificari ale legii privind statutul magistratilor si legea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Judecator cu dosareIn urma discutiilor cu mai multi magistrati, CSM a propus ca procurorul general si adjunctii acestuia, procurorul sef al DNA si procurorii sefi de sectii din subordine, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii sai sa fie numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM, cu conditia sa aiba o vechime de 15 ani.

Consiliul a mai propus ca revocarea acestora din functii sa se faca la propunerea CSM.

In schimb, Raluca Pruna a sustinut procedura existenta in prezent, adica numirea procurorilor sefi sa se faca de catre ministrul Justitiei dintre magistratii care au o vechime de 10 ani, avizul CSM fiind unul consultativ.

O alta noutate ar fi prelungirea mandatului procurorilor sefi de la trei la patru ani, tot cu conditia reinvestirii o singura data de catre CSM.

Alta modificare prevede ca magistratii suspendati din cauza unor dosare penale sa primeasca „o indemnizatie egala cu 80% din indemnizatia de incadrare lunara neta din ultima luna de activitate inainte de data suspendarii din functie”.

O alta prevedere arata ca magistratii, inclusiv cei asimilati, daca au o vechime de cel putin 18 ani in functii, au dreptul sa devina, fara examen, avocati, notari publici, mediatori sau executori judecatoresti, scrie ziare.com

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

2 comentarii

  1. Dedu Ion spune:

    Citesc aceasta propunere de prevedere cu surprindere. Este o dovada de nestiinta clara. initiatorii nu realizeaza ca profesia de mediator este o profesie nonjuridica si ca este impotriva directivelor europene care prevad conditiile de acces in profesie. Cu siguranta vom trimite un punct de vedere documentat pentru a se intelege ca a fi mediator implica niste abilitati formate cu privire la conflict si abordarea acestuia nonjuridic. Una este sa abordezi conflictul in baza unor norme juridice si cu totul altceva este sa abordezi conflictul prin dialog, comunicare si negociere.

  2. Domnule mediator, răspunsul dumneavoastră poate duce într-o confuzie totală pe toţi cei vizaţi în această propunere legislativă fără o argumentare solidă. Dincolo de ” a fi o acţiune de imagine” tipică celor din sistem, o consider doar „o fumigenă”, de care ar trebui să nu vă îngrijoraţi. Agreez că aceste calităţi la care aţi făcut referire sunt necesare, dar nu vă inpacientaţi! E o profesie liberală pe care mulţi şi-o doresc a o practica, neştiind celelalte neajunsuri care sunt limitate de SISTEM. Să îi lăsăm să o facă, de ce NU! Mai mulţi practicanţi, mai multe taxe, mai multe impozite. Mai mult decât perfect. Simt însă dorinţa dumneavoastră din „spatele cortinei” prin care ar fi avantajos ca cei enumeraţi (avocaţi, notari, judecători, executori judecătoreşti ) că ar fi util să dea un examen. Iar acest examen, ar trebui să îl dea după ce se formează profesional? Abia, după, ce ar trebui plătită o taxă de examinare, probabil CONSILIULUI de MEDIERE, nu-i aşa? Examenul îl pot da cu problematica acestei profesii, fără a mai fi trecuţi prin filtre şi taxe. Consider, că vor face faţă sigur sistemului după 18 ani de vechime, dacă vor reuşi să-şi achite obligaţiile faţă de statutul de mediator. E o piaţă liberă în care dacă reuşeşti să profesezi, se datorează doar „liberului arbitru”. Toate abilităţile de comunicator, de negociator, de dialog rămân palide în faţa sistemului şubred în care ne aflăm cu toţii de peste zece ani. Sper ca cei care fac parte din target să înţeleagă, printre rânduri, mult mai multe decât îmi pot prmite să comunic aici. Cu multă simpatie. Bolozan Iulian -MEDIATOR.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie