Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe definitiv asupra iniţiativei legislative care permite fumatul în spaţii publice închise

 

Camera Deputaţilor urmează să se pronunţe definitiv asupra iniţiativei legislative care permite, în anumite condiţii, fumatul în spaţii publice închise.
Dacă deputaţii vor fi de acord, fumatul va fi permis în orice spaţiu public care nu are 4 pereţi, dar şi în camere special amenajate în care se consumă cafea, băuturi calde sau răcoritoare etc.

fumatul interzisLa şapte luni şi jumătate de când Cătălin Fenechiu şi alţi 31 de politicieni au propus modificări Legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise, Senatul s-a pronunţat din nou favorabil proiectului de lege, urmând ca decizia definitivă să fie luată însă de Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, modificată şi completată prin Legea nr.15/2016, a fost înregistrată la Senat la data de 16 martie, în aceeaşi zi în care a intrat în vigoare Legea antifumat.
Aprobat de Senat la data de 7 iunie, proiectul de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, modificată şi completată prin Legea nr.15/2016, a fost trimis, în aceeaşi zi, Comisiilor pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi celei pentru Sănătate Publică.
La 22 septembrie, Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a transmis un aviz favorabil, dar cu anumite amendamente.

La 4 octombrie, Comisia pentru sănătate publică a depus un raport negativ, la 10 octombrie Senatul retrimiţând proiectul aceleiaşi comisii pentru raport suplimentar.
La 11 octombrie Guvernul a trimis punctul său de vedere – negativ -, acelaşi răspuns fiind primit, la 19 octombrie, şi din partea Comisiei pentru sănătate publică.
După dezbaterea în plenul Senatului, la data de 24 octombrie, proiectul legislativ a fost adoptat, la 1 noiembrie, de Senat, în condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României, republicată.

Acest articol din Constituţie prevede că: „Prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate”.
Propunerea legislativă B125/2016 redefineşte noţiunea de „spaţiu public închis” drept „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”.

Pe lângă redefinirea „spaţiului închis de la locul de muncă”, care se referă tot la un spaţiu încadrat cu pereţi şi acoperit cu plafon (eliminându-se astfel maşinile de serviciu), propunerea legislativă elimină şi sintagma „exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale”.

Astfel, art. 3, alin 2 lit. a), care prevede că fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: „să servească exclusiv fumatului” ar deveni (în cazul în care este aprobată propunerea) „Fumatul este permis numai în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiţii: a) să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare etc”, informeaza curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie