Ministrul Justiției: Procurorul nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituționalitatea unui act

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut luni că un procuror nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea sau constituționalitatea unui act juridic, declarație făcută în contextul în care Curtea Constituțională a discutat sesizarea privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public pe tema anchetei referitoare la elaborarea OUG de modificare a Codurilor penale.

 

Tudorel Toader

Tudorel Toader

O decizie favorabilă (a CCR — n.r.) care ar dezlega o problemă de principiu (…) rezultată din separația puterilor, și anume procurorul anchetează acte, fapte infracționale și nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituționalitatea unui act. În concret, dacă Guvernul adoptă un act juridic, hotărâre de guvern, ordonanță de urgență, ce-o fi, procurorul nu poate să ancheteze nici oportunitatea adoptării actului, nici legalitatea adoptării, nici constituționalitatea. Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă, respinge, modifică ordonanța, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios-administrativ, iar constituționalitatea de către judecătorul constituțional”, a afirmat ministrul Tudorel Toader după ședința Curții Constituționale.

Întrebat de jurnaliști de ce a susținut în pledoaria în fața judecătorilor CCR ca, pe viitor, Ministerul Public să nu mai poată ancheta nu numai oportunitatea, ci și legalitatea în cazul elaborării actelor normative, Toader a precizat că un conflict juridic de natură constituțională trebuie să fie împiedicat să se mai repete pe viitor., scrie agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie