Adrian Vasilescu, BNR: Fără o strategie a educaţiei pentru munca bine făcută, bunăstarea nu poate fi decât o himeră

 

Săptămâna trecută, o companie de evenimente, având şi aportul câtorva bănci, a organizat o foarte interesantă conferinţă în cadrul unui ciclu dedicat culturii economice. Tema: „Paradigma creştere-dezvoltare în societatea românească“. Am fost invitat să exprim un punct de vedere. Sintetizând, am spus că, în România, avem creştere cu toptanul, dar dezvoltare nu prea avem.

Adrian Vasilescu, Foto: gazeta-afacerilor.ro

Adrian Vasilescu, Foto: gazeta-afacerilor.ro

Acum suntem obligaţi să alegem: ori înaintăm către dezvoltare, cu gândul limpede şi cu hotărârea fermă de a grăbi restructurările – şi nu folosesc întâmplător pluralul, pentru că sunt multe restructurări de făcut, de la bugetul ţării la balanţele externe şi de la calitatea creşterii economice la piaţa muncii – ori vom fi nevoiţi să acceptăm o încetinire semnificativă a creşterii bunăstării. Iată problema.

Ştim cu toţii, încă din şcoala primară, că o problemă clar formulată şi bine înţeleasă este pe jumătate rezolvată.

Ei bine, societatea românească, în ansamblu, şi cu deosebire masa critică a celor care, prin munca lor, împing societatea înainte – întreprinzători, manageri, cercetători ştiinţifici, specialişti în toate domeniile, lucrători – , nici nu vor avea în faţă tabloul clar al problemei şi nici n-o vor înţelege bine înainte de a fi fost spart cercul vicios care ţine jos, pe ultimul loc din Europa, educaţia economică.
http://www.zf.ro/eveniment/adrian-vasilescu-bnr-fara-o-strategie-a-educatiei-pentru-munca-bine-facuta-bunastarea-nu-poate-fi-decat-o-himera-16179977

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie