Mihaela Mitroi, PwC: Trecerea contribuţiilor sociale şi de sănătate în sarcina angajatului – ca la noi, la nimeni?
De curând, Guvernul a anunţat intenţia de modificare a sistemului de impunere a contribuţiilor sociale. Programul prevede ca totalul contributiilor (care se vor reduce la 2 de la 6) urmează să scadă de la 39,25%, cât este în prezent, la 35%.
Desigur, intenţia de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate (care în România sunt la un nivel ridicat comparativ cu celelalte state membre UE) nu poate decât să bucure mediul de afaceri. La rândul meu am susţinut în repetate rânduri necesitatea reducerii acestor cote de contribuţii pentru a încuraja crearea de locuri de muncă în ţară.
Pe de altă parte, programul prevede şi trecerea responsabilităţii plăţii CAS şi CASS exclusiv în sarcina angajatului, angajatorului ramandu-i doar sarcina retinerii acestora din salariul brut si virării la bugetul de stat.
Or acest lucru, nu se întâmplă în niciun alt stat membru al Uniunii Europene. Se poate argumenta că nu trebuie întotdeauna ca România să urmeze neapărat modelul european, însă ideea de a trece contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului nu este aplicată nicăieri în Europa întrucât implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora susţinerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuţiei).
În medie, la nivel european, contribuţiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaţilor. Potrivit calculelor PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuţiilor angajaţilor este de doar 13,35%. Iată deci că Executivul doreşte să crească nivelul contribuţiei angajaţilor în România la aproape de 3 ori media europeană şi să elimine contribuţia angajatorului.
Pentru ca angajaţii sa nu fie afectaţi de aceasta creştere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului cu 22,75%, iar oficialii dau asigurări că salariile nete nu vor fi afectate. Aşa să fie oare?
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!