CCR-ul decide si daca acordul de mediere este titlu executoriu

 

Primul dosar al sedintei de plen a Curtii Constitutionale a Romaniei din 18 septembrie 2018 este Dosarul nr.1018 A/2018- Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, obiecție formulată de un număr de 96 deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și deputați neafiliați

In proiectul trimis spre promulgare, de interes pentru practicienii medierii si pentru partile din mediere este faptul ca legalitatea acordului de mediere poate fi verificata si atesta fie de avocatii care au asitat partile in mediere, fie de un notar sau un avocat ales de mediator cu acordul partilor. In aceasta situatie, acordul de mediere verificat si atestat este titlu executoriu.

In conditiile de acordare a ajutorului public judiciar, prevazute in OUG 51/2008, se mentioneaza la art.16, alin 2 ca ” Daca cererea pentru a carei solutionare se solicita ajutor public judiciar face parte din categoria celor care pot fi supuse medierii sau altor proceduri alternative de solutionare, cererea de ajutor public judiciar poate fi respinsa, daca se dovedeste ca solicitantul ajutorului public judiciar a refuzat anterior inceperii procesului sa urmeze o asemenea procedura.” Integrarea acestei prevederi in legea medierii sprijina punerea ei in aplicare.

Judecatorul, daca considera necesar, solicita prezenta tuturor partilor” la incuviintarea acordului de mediere este o alta modificare a legii 192/2006.

Cele mai multe modificari sunt pentru organizarea corpului profesional al mediatorilor, pe formarea mediatorilor, pe neplata taxelor profesionale,care constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform statutului profesional, introducerea statutului mediatorului in modul de organizare si functionare a Consiliului de Mediere. Unele dintre ele sunt deja puse in practica.

Drumul acestor modificari, lung si sinuos, a pus la grea incercare rabdarea mediatorilor si a creat nemultumire in randul acestora pentru ca nu au fost consultati si/sau atunci cand si-au exprimat parerile nu s-a tinut cont de ele, ajunge azi la punctul terminus.
Urmeaza sa vedem ce va decide CCR-ul si mai ales cine va mai ramane in profesie sa puna in aplicare modificarile.

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie