Efectul Medierii asupra modului in care alegem sa traim !

 

Ideea acestui articol s-a nascut din conjunctura creata de efervescenta pregatirilor Galei Excelentei in Mediere.… Asa e in fiecare an!

Elena Badea, mediator

Elena Badea, mediator

Si in fiecare an, fara sa ne propunem asta neaparat, facem bilantul medierii la zi !

Numarul anilor de cand eu am imbratisat aceasta minunata profesie este acelasi cu varsta acestui eveniment : Gala Excelentei in Mediere, editia cu numarul 6! Mi-as dori ca acest eveniment sa “traiasca” la fel de mult, cat imi doresc eu sa raman in aceasta profesie…

Si, nu intamplator incep intr-un mod, asa, mai sentimental …

Dupa toti acesti ani de practica a acestei profesii, nici multi, dar nici putini, dupa multe cazuri rezolvate, atat de diferite, cu reactii ale oamenilor atat de diferite, in fata aceluiasi tip de conflict, medierea a adus o schimbare uriasa in primul rand in viata mea!

Alegerea de a fi mediator si-a produs efectele!

Am ales sa fiu mediator, dar se pare ca am ales deopotriva, sa traiesc mai impacata cu mine insumi, cu lumea mea interioara si exterioara, cu toate dificultatile si provocarile de fiecare zi … Si-apoi … am impartasit toate aceste lucruri cu oamenii care au ales medierea!

Efectul … este unul care care ma determina sa ajung in fiecare dimineata la birou; da, oamenii isi doresc cu ardoare sa fie pozitivi si intelegatori, dar nu stiu inca asta … Parte din ei constientizeaza pe parcursul medierii, parte din ei, – e drept, foarte putini -, niciodata …

Profesia de Mediator a aparut pentru ca nu se putea altfel; oamenii au avut nevoie de cineva care sa le rezolve situatiile pe care ei insisi nu le-au putut rezolva … Si a fost nevoie de o a treia persoana in care ei sa aiba incredere!  Care sa puna probabil aceleasi intrebari si sa le spuna aceleasi lucruri, dar cu “alta voce”! Una pe care cei care se afla in “neantelegere” sa o si auda! Si efectul s-a produs … oamenii au inteles, s-au inteles … si si-au continuat viata

Nevoia de mediere este aceeasi si astazi. Avem insa alte instrumente de a ne rezolva conflictele din viata, din familie, de la serviciu, din firma, din societatea in care traim, si ne sunt cumva mai la indemana acestea … sau pentru ca asa fac toti in situatia noastra … sau pentru ca  …despre asta citim, auzim si vedem in fiecare zi: “il dau in judecata” , “il reclam la politie”, “ii fac plangere penala”, “il reclam la Protectia Consumatorului”, “le trimit eu ITM -ul pe cap”, “il bag in cercetare disciplinara”…

Si uite asa, uitam …, sau chiar nu stim…, ca exista medierea, locul unde setea de razbunare este innabusita din fasa, unde stand fata in fata cu “adversarul tau”, – desi asta nu iti face deloc placere -, incepi sa vezi ca parca nu e atat de “pornit” impotriva ta … si e imbracat in alb … o fi facut-o intentionat? Si … usor, usor, pe fondul a ceea ce povesteste mediatorul, intelegi ca partenerul tau de business, cu care lucrezi de ceva ani, iti propune sa iti restituie datoria, dar dupa posibilitatile sale … intr-un timp chiar mai scurt decat iti imaginai tu!

Intelegi, stand fata in fata cu fostul sot, ca modul in care vreti sa traversati perioada asta de dupa divort, a modului in care doreste sa va cresteti impreuna copilul, chiar daca separati, nu ti l-a spus niciodata … si doar ati discutat de atatea ori pe tema asta!

Intelegi ca doamna de la resurse umane, la care te uiti urat pentru ca evident reprezinta angajatorul, vine cu niste propuneri la care nici tu nu te-ai fi gandit; si lucrezi cu ei doar de atatia ani!

Nimeni nu isi cunoaste mai bine decat tine propriul business, propria familie … viata!

Cu multe realizari, cu multe sincope, cu multe impliniri … dar si cu situatii prin care nu ti-ai dorit sa treci ! Dar pe care, iti place sau nu, trebuie sa le rezolvi.

Tu alegi cum… Tu alegi cum faci loc Medierii sa intre “discret” in viata ta, atunci cand ai nevoie de ea !

Elena Badea, MEDIATOR

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie