Gala Excelentei in Mediere este o initiativa privata si nu reprezinta interesele nici unei institutii

 

Dupa cele cateva zeci de mii de emailuri trimise catre colegii mediatori cu ocazia organizarii Galei Excelentei in Mediere 2018 si a telefoanelor date colegilor, dar mai ales datorita unor raspunsuri, si nu putine,  am inteles ca e nevoie sa fac anumite precizari.

Din  pacate aceste Gale se tin cat mai departe de Bucuresti, iar „tovarasii” nostrii din consilii, din frunte, si etc, a se vedea si „rotirea” cadrelor…., bineintels ca nu isi platesc din buzunarul lor ‘sarac’  toata ‘distractia’. Asa ca mai bine nu mai dati sfaturi, colega, nu de alta, dar o consider bataie de joc.” -este emailul  primit de la o colega mediator.

Gala Excelentei in Mediere este o initiativa privata si nu reprezinta interesele nici unei institutii, fiind un eveniment al tuturor mediatorilor fie ca sunt organizatori si/sau participanti. Consiliul de Mediere nu a avut, la nici o editie, nici o implicare financiara organizatorica sau de orice alta natura. Nu am facut si nu fac parte nici din CdM si nici din CPMJ asa ca nu poate fi vorba nici de conflict de interese si nici de lobby pentru activitatea sau inactivitatea CdM-ului.

Organizez Gala Excelentei in Mediere la Cluj-Napoca pentru ca eu aici traiesc si muncesc, iar parerile exprimate de mine referitor la repozitionarea in piata a mediatorilor vin din practica.” – a fost raspunsul meu pentru colega de care vorbeam.

Multumesc pentru raspuns. Scuze daca am gresit, insa supararea mea este justificata pe deplin. Numai bine, mediator….” a venit la scurt timp mesajul colegei.

Ordine sau haos?

Inteleg si sunt constienta de nemultumirile exprimate de mediatori si mai stiu ca a ne plange, a cauta vinovati, a astepta si a nu face nimic nu reprezinta solutia situatiei in nici un moment.

Cea de-a doua lege a termodinamicii afirma ca toate sistemele fizice lasate libere tind sa devina dezordonate, sageata timpului fiind indreptata intotdeauna in jos. Aceasta sageata, numita si “evolutia timpului “ arata ca , odata cu trecerea timpului, totul se deterioreaza,  putrezeste sau moare. Iata cum este descrisa legea entropiei de catre cunoscutul scriitor si om de stiinta Isaac Asimov:

“Un alt mod de a exprima cea de-a doua lege a termodinamicii este : universul devine din ce in ce mai dezordonat. Vazuta sub acest unghi, noi putem vedea cea de-a doua lege pretutindeni in jurul nostru. Pentru a face ordine in camera noastra trebuie sa depunem eforturi deosebite, insa daca o lasam in voia sortii, foarte curand si foarte usor ea va deveni  o mare dezordine. Chiar daca nu intram in ea, praful se aduna. Cat de dificil este sa ne mentinem casele, masinile si propriile corpuri intr-o ordine perfecta ! Cat de usor este sa le lasam sa se deterioreze! Intr-adevar, nu avem nimic de facut pentru ca totul sa se strice, sa se naruiasca, sa se sparga si sa se uzeze in sine insusi- iata ce este a doua lege.”

De aceea, sunt de parere ca implicarea este cea care face diferenta iar actiunea este cea care confera continuitate si calea catre ordinea lucrurilor.

Exista excelenta in mediere?

Gala Excelentei in Mediere este un eveniment de promovare a medierii si a mediatorilor. Am auzit, de-a lungul anilor, comentarii si critici la adresa evenimentului din care am invatat cum sa imbunatatesc Gala.

Si mai ales intrebarea, aproape obsesiva: Exista excelenta in mediere?

Raspunsul este un DA hotarat. Am aflat despre proiecte ale medierii despre care nu stiam nimic pana la prima editie a Galei, am cunoscut, si cunosc in continuare, oameni care au rezultate excelente in activitatea lor de mediatori si care au adunat o experienta practica demna de o tara cu vechi practici in mediere.

Raspunsul este ca exista excelenta in mediere pentru ca exista oameni excelenti care practica medierea. Imaginea medierii este data de imaginea fiecaruia dintre noi iar calitatea actului de mediere este data de calitatea noastra de oameni si profesionisti.

In nici un domeniu nu castigi daca nu investesti. Si aici nu ma refer doar la bani ci la investitia de timp, de pasiune, la determinarea de a invata si din greseli si esecuri si de a continua.

Gala Excelentei in Mediere 2018 e la doar cateva zile distanta si va invit sa participati si apoi sa va spuneti parerea.

Si apoi va veni urmatoarea editie. Si urmatoarea….Si urmatoarea…..

Spicuiri din mesajele mediatorilor:

Sărut mana doamna Stancu. Și eu sunt mediator autorizat dar de aproape 2 ani am renunțat la aceasta activitate. Deocamdată din practica pe care o am și în urma discuțiilor cu procurori,avocați și judecători am rămas cu convingerea că această meserie este foarte greu de continuat de aceea momentan nu o mai practic. Nu sunt suspendat dar până la schimbarea conducerii Consiliului de mediere nu mai desfășor această activitate. Nu cred că e rentabila.    Va mulțumesc pentru mesaj și rămân în așteptare. „

Frumoase cuvinte… cu toate acestea ele nu vor impulsionana/transforma dorinţa în realitate/eficienţa.

Noi dorim ca alţii/concurenţa să ne recunoască rolul, importanţa şi utilitatea muncii.

Din start demersul, cu puternice conotaţii confilctuale, are o limită serioasă: conflictul dintre organele noastre de conducere şi o parte din mediatori.

Cred/sunt convins că cea mai importantă mediere este cea dintre categoriile de mediatori arătate supra.

În loc să facem dovada că suntem capabili să mediem acest diferend, am apelet la alţii/concurenţă.”

 

Salut eforturile, stradania si pasiunea ta pe calea medierii… Bravo!

Sunt de acord cu tot ce scrii , chiar daca nu apuc sa iti raspund. Si eu vad cum profesia (mai precis mediatorii) isi pierd elanul din ce in ce mai mult…pentru ca nu isi pot pastra increderea. Si eu cred ca aceasta profesie are viitor! Chiar are….in ciuda faptului ca inca ne balbaim, la nivel inalt, cu unele chestii…DAR, cum spuneai si tu undeva, in alt email, lege avem, in piata nevoie este, deci depinde si de noi cum putem influenta mersul profesiei…

Salut organizarea Galei!

Pana atunci insa, te admir pe tine si te sustin, asa de la distanta, cu multa simpatie  si consideratie…. „

Anca Stancu, mediator si organizator al Galei Excelentei in Mediere

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie