Activitatea profesiilor libere ar putea fi reconsiderata de ANAF

 

Modificările din proiectul legii Codului Fiscal şi din normele de aplicare dau posibilitatea ANAF să reconsidere activitatea profesiilor libere – medici, farmacişti, experţi contabili etc – ca dependentă cu plata tuturor contribuţiilor pentru salarii. În prezent, legislaţia arată că profesiile libere nu pot fi reconsiderate.

calculator pix foaieÎn Comisia de Dialog Social care a avut loc astăzi la Ministerul Finanţelor, reprezentanţii mediului privat au atras atenţia că modificările aduse Codului fiscal, aflat în Parlament, precum şi normelor de aplicare a acestuia dau posibilitatea ANAF să reconsidere persoanele cu profesii libere, care lucrează ca PFI, ca activităţi dependente pe criteriile care se aplică în prezent PFA. Reprezentanţii profesiilor libere arată că noile norme elimină articolul care arată că profesiile libere nu pot fi reconsiderate.

În ultimul an, ANAF a făcut o serie de controale şi a decis să reconsidere veniturile unor PFA ca dependente.

Practic, înseamnă că aceste persoane trebuie să plătească toate taxele şi contribuţiile ca în cazul salariilor. Impozitarea efectivă a PFA este de circa 26%, în timp ce pentru salarii este de circa 80%.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie