Presedintele CdM, Dorin Badulescu: In functie de motivarea Curtii Constitutionale se vor cauta solutii benefice atat pentru cetatean cat si pentru profesionistul in mediere

 

Prezent joi 15.05.2014 la „Gala Excelentei in Mediere editia a II-a”, organizata la Cluj-Napoca, presedintele Consiliului de Mediere, Dorin Badulescu a declarat pentru MediereNet:

dorin badulescu„Gala Excelentei in Mediere editia a II-a este un eveniment deosebit si anul trecut mi-am dorit sa ajung, dar din motive obiective nu am ajuns. In final ma bucur ca am ajuns anul acesta. Mi se pare un eveniment care ar trebui sa devina o traditie si care sa arate ca intr-adevar in mediere suntem excelenti.

Despre neconstitutionalitatea obligativitatii informarii cu privire la avantajele medierii

Din punctul meu de vedere cetateanul a avut cel mai mult de pierdut, cel care beneficia de serviciul de mediere pentru ca este lipsit de o sursa de informatie, o sursa benefica pentru buzunarul lui, pentru intimitatea lui si in fond si la urma urmei pentru stres. Pentru ca vreau sa va spun ca in ziua de astazi toti suntem stresati si a-ti gasi solutia in fata mediatorului care stinge conflictul fata de o chestiune impusa de catre instanta este un mare beneficiu. Iata ca de aceasta informatie este privat cetateanul. Mediatorii au participat la aceasta oportunitate si au facut tot cea stat in puterea lor de a face cunoscuta medierea pentru ca a fost o metoda extrem de eficienta de publicitate pentru profesia de mediator si pentru profesionisti in general, insa ce a fost, a fost. Ce va urma este gasirea unei modalitati de promovare tot atat de acreba ca si informarea. Acest lucru se va face tot pe o cale legala in functie de motivarea Curtii Constitutionale si de ceea ce se poate repara in lege daca s-a declarat neconstitutionale acele articole sau pe calea promovarii de grup si individuale: Promovare generala si individuala. Pentru ca o promovare o poate face Consiliul de Mediere pe canalele media la nivel national, dar exista si promovarea individuala pe care fiecare profesionist daca vrea sa se impuna pe piata trebuie sa si-o faca, pentru ca suntem o profesie liberala, iar fiecare isi creeaza propriul brand, propriul nume si iata ca sunt doua modalitati: vom promova profesia la nivel general, dar la nivel particular,  fiecare profesionist isi va promova afacerea.

Reactia oficiala a Consiliului de Mediere vs cautarea de solutii

Punctul meu de vedere si al vicepresedintelui Consiluilui de Mediere s-a postat imediat ce au aparut reactiile ministrului de Justitie, dar intr-adevar acest lucru nu s-a produs pe site-ul oficial deoarece este o chestiune care trebuie convenita, pentru ca un punct de vedere se structureaza ca institutie intr-un anume mod. La aflarea deciziei Curtii Constitutionale am discutat cu colegii, am cautat cu colegii solutii la problema ivita, iar noi asta am facut, am discutat pe solutii, solutii pe care le putem avea in contextul dat, iar un comunicat poate face mai mult rau decat bine, iar din punctul meu de vedere noi trebuie sa ne aplecam pe solutii nu pe comunicate. Comunicatele sunt chestiuni de luari de pozitie acolo unde lucrurile nu sunt in regula, pozitie am putut lua imediat, insa solutii cautam si vom cauta si in functie de aceasta hotarare a Curtii Constitutionale, dar mai ales in functie de motivarea ei pentru ca sunt diverse variante de lucru, cum ar fi: varianta de lucru de modificare legislativa astfel incat sa revenim la ceea ce a fost sub o alta forma tot benefica atat cetateanului cat si profesionistului in mediere sau varianta mai agresiva prin care sa se creeze un alt model de mediere poate similar cu alte tari sau diferit, pentru ca noi intotdeauna am fost inovativi in ceea ce priveste legislatia la nivel european.

Promovarea medierii

Pe de alta parte exista strategia aceasta de abordare a unor piete noi si strategia de promovare mai agresiva pe posturile nationale de televiziune, unde desi am fost prezenti, ea a mers pe un anume ritm. Acum poate e momentul sa mergem direct pe mediere si pe avantajele ei si pe niste emisiuni dedicate efectiv medierii.

Efectul pozitiv

Nu cred ca lucrurile astea trebuie sa fie cumva un semn de disperare pentru mediatori si o sa va spun ca prin prezenta altor profesii undeva lucrurile se rupeau si se trimiteau cumva in derizoriu datorita acelor modificari din vara anului trecut si atunci poate ca in esenta aceasta decizie a CC are si un lucru pozitiv ca elimina practic aruncarea in derizoriu a medierii odata cu informarea de catre alte profesii, si atunci eu zic ca daca privim din aceasta persectiva pana la urma nu e chiar atat de rau.”

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Distribuie