Penalitatea de nedeclarare a taxelor introdusa in ultima forma a proiectului noului Cod de Procedura Fiscala

 

Persoanele fizice si firmele care nu îsi declara impozitele datorate statului, obligatii care sunt însa descoperite de Fisc în cuantum mai mare de 50 lei, vor fi obligate sa achite o „penalitate de nedeclarare” de minimum 10% din suma, care va fi majorata la 100% daca datoria rezulta din evaziune.

penalitatiPersoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi însa scutite de achitarea celorlalte plati, reprezentând dobânzi si penalitati de întârziere, aferente datoriilor.

Noua penalitate a fost introdusa în ultima forma a proiectului noului Cod de Procedura Fiscala, retras de pe site-ul Ministerului Finantelor si obtinut de MEDIAFAX, desi la începutul anului a fost puternic contestata de catre mediul de afaceri.

Documentul releva intentia Guvernului de a introduce o astfel de „penalitate de nedeclarare” pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabili/platitori si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere.

Contribuabilii carora le va fi impusa o astfel de penalitate sunt definiti în acelasi document ca fiind orice persoana fizica, juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica ce datoreaza impozite, taxe si contributii sociale, iar penalitate de nedeclarare este definita drept acea obligatie fiscala „accesorie” reprezentând sanctiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Astfel, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, contribuabilii/platitorii vor datora o penalitate de nedeclarare de 10% din aceste obligatii nedeclarate, daca suma stabilita nu depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata într-o perioada fiscala, si de 25% din obligatii, daca suma stabilita depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata.

Cuantumul penalitatii va avea însa si o limita maxima, respectiv va fi de 100.000 lei ori de câte ori, prin aplicarea procentelor, aceasta depaseste 100.000 lei.

Aceasta limita maxima nu va fi însa valabila în cazul în care datoria fata de stat este generata de un act de evaziune fiscala. În acest caz, penalitatea de nedeclarare va fi majorata la 100%, conditia fiind însa ca actul de evaziune sa fie constatat de organele judiciare.

Daca datoria este stinsa prin plata sau compensare ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus, la cerere, cu 75%.

Persoanele fizice si firmele care vor plati aceasta penalitate de nedeclarare nu vor fi însa scutite de achitarea celorlalte plati, reprezentând dobânzi si penalitati de întârziere, aferente datoriilor.

„Aplicarea penalitatii de nedeclarare nu înlatura obligatia de plata a dobânzilor si penalitatilor de întârziere”, este avertismentul din document.

Organul fiscal nu va impune penalitatea de nedeclarare daca suma de plata este mai mica de 50 lei. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie