Calatoria in spatiul UE

 

Pentru a putea calatori in orice stat care face parte din Uniunea Europeana, la iesirea din Romania cetatenii trebuie sa aiba asupra lor pasaportul sau cartea de identitate valabile pana in ziua in care vor sa se intoarca in tara. Anterior, acestea trebuiau sa fie valabile inca sase luni dupa revenirea din calatorie.

frontiera UECu o carte de identitate valabila, romanii pot calatori doar in statele membre ale UE, respectiv Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.

Potrivit Politiei romane de Frontiera, ca cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, romanii beneficiaza de un control minim la trecerea frontierei, control ce consta intr-o verificare rapida si imediata a documentelor de calatorie pentru stabilirea identitatii.

Controlul se efectueaza pe culoarul (culoarele) special amenajat – pentru cetateni UE si ai Spatiului Economic European (SEE) – iar, la final, Politia de Frontiera nu aplica, in documentul de calatorie, stampila de intrare/iesire in/din tara.

De asemenea, intr-un mod aleatoriu sau in baza unor analize de risc, oamenii legii pot efectua controale mai riguroase sau suplimentare asupra persoanelor si mijloacelor de transport/obiectelor acestora. În cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite conditiile de iesire din tara, seful punctului de trecere a frontierei dispune intreruperea calatoriei.
Membrii de familie ai cetatenilor romani, care nu sunt cetateni ai UE, pot iesi de pe teritoriul Romaniei in baza unui pasaport valabil si a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea vizei este desfiintata in conditiile legii.

Mai mult, in cazul in care un membru de familie nu este cetatean al Uniunii, dar are un document valabil care atesta rezidenta pe teritoriului unui stat membru (in calitate de membru de familie al unui cetatean european), este scutit de obligativitatea obtinerii unei vize.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie